Kérkel segíts, hogy ne maradjon hibás információ az oldalon!
Ha szerinted valami nem fedi a valóságot, kérlek írd meg, hogy javítani tudjam. Ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal!

2009. október 11., vasárnap

Fejlesztett Eagle Spice ULP

Advanced spice.ulp funkciók:
  • A netlistben az eagleben megadott net nevek jelennek meg.
  • Subckt és model includolható.
  • Egyéni modell megadható.
  • Fejlesztett feldolgozás és generálás.
  • Spice könyvtár spice táppal.
Tölsd le itt: aspice.ulp
És itt: mspice.lbr

Kérlek ellenőrizd letöltés előtt, hogy van-e fent frissebb verzió. Az újabb verziók végéhez dátumot fűzök.

A sztori és haszálat:
A minap a neten keresgélve találtam, hogy az Eagle-hez egy ügyes ember csinált olyan scriptet, amely képes spice netlistet generálni az eagle schematicból. Rögvest tettem is vele egy próbát, mert van egy bevitt LM317-es változtatható CV/CC áramköröm berajzolva, gondoltam elkészítés előtt megismerkedem vele.

Nagyon hamar belefutottam, hogy a spice.ulp azért nincs felruházva mindenféle extra funkcióval és elkezdtem szövegszerkesztővel pofozgatni a netlistet. Ez hamar igen unalmassá vált, mert nem lehetett követni az áramkör változásait és nagyon gyanús kimeneteket kaptam... Úgyhogy nem volt mit tenni, jött a script fejlesztés :)

A teljes használhatósághoz egy pici kis eagle könyvátrt is kellett csinálnom, amiben meg lehet adni az includolandó fájlokat és a modelleket, subckt-kat.
A script annyira ügyes, hogy egy sokezer hosszú fájlból is csak a szükséges modelt veszi ki.

Letöltés után helyezd a fájlokat az eagle megfelelő könyvtáraiba. Ne felejtsd el a kontrol ablakban a könyvátrak között kiválasztani és "Use"-ni az új könyvtárt.

Ez a megoldás alapvetően az eagle Value és Name mezőit használja ki a net-ek mellett. A name legyen az eagle által adott név.

A script futtatásához írd be az eagle parancssorba, hogy:
RUN aspice.ulp

Subckt-k használata:
A subckt alkatrész neve elé írjunk egy X-et, ne felejtsük el. Ez ugyanaz, mintha a value mezőbe, vagy a scriptben leírtaknak megfelelően egy külön layeren, megadnánk, hogy spicename X.
Addjunk hozzá tervhez az mspice könyvtárból egy SPICEINCLUDE elemet. A Name-nek adjuk meg a modell nevét, ahogy a fájl hivatkozik rá. A fájlnevet a VALUE mezőben adhatjuk meg teljes elérési útvonallal.
A script a kimenetben jelzi, ha nem találta mega fájlt, vagy a fájlban a modelt.

Model beemelése fájlból:
Alapvetően megeggyezik az előzővel, a különbség annyi, hogy nem subckt-t keres a script, hanem modelt.

Egyéni modell:
Lehetőség van ott a lapon deklarálni új modeltt, ezt az ADDSPICEMODEL ellemmel tehetjük meg. Hasonlóan az előzőkhöz a NAME a neve amodlelnek és a VALUE sorba kell beírni, a paramétereket. A script a .MODEL kezdetet elé teszi a fájlban.
Példa: 1V nyitófeszültségű dióda modell:
NAME= DEGY
VALUE= D (vj=1V)
Ebből a script a következőt generálja:
.model DEGY D (vj=1V)

Figyeljük meg, hogy nekünk kell gondoskodni az alkatrész típusáról (pnp, npn, d...stb).

Tápforrások:
A script felismeri az eagle táp nyilakat és azokat a földhöz referenciázva generálja le. A tápnyíl neve lesz a forrás neve és az értéke az érték. De ez bajos lehet, mivel a spcie parancssor kevésbé szereti a +5V, -35V és hasonló neteket. Plussz gondot okoz, hogy ha átnevezzük, vagy más értéket teszünk, lehet, hogy a táp generálásakor ugyan a megfelelő megnevezést használja, de a többi netlist sor viszont a net nevét.

Kényelmesebb és egyszerűbb formály a tápforrásoknak a mspice könyvtárban levő VDC szimbólum. Ez a nyákon két pinként jelenik meg, viszont a netlistbe szépen begenerálódik. Adjunk neki nevet és értéket és kössük, ahova csak tetszik :). Az értéknek a következő formájúnak kell lennie: pl DC 35V vagy DC -3V stb.

Lehetőség van konstans áram generátor bekötésére is, ez a IDC alkatrész.

Váltó áramú tápforrás:
Váltóáramú generátorhoz az előzőekben leírt VDC generátort lehet alkalmazni, de az érték mezőbe az adott generátornak megfeleő értéket kell megadni.
Pl egy imp. gen:
VALUE= pulse 0 3 10u 100u 100u 3m 4u

Áram mérő:
Áram mérésre természtesen a spiceban megszokott módon egy DC tápot tudunk behelyezni az áramkörben 0V értékkel. A spice parancssorban:
# plot i(meroneve)


Ez az egész egy jó kis meló volt, tetszett is, remélem, hogy másnak is hasznára lesz! :)

spice simulation using Cadsoft Eagle.

Nincsenek megjegyzések: